Maak Je Eigen Moodboard in 2019

Maak als de beste je eigen moodboards. Hiervoor moet je natuurlijk wel eerst weten wat een moodboard is, in wat voor doeleinden ze gebruikt kunnen worden en ook hoe je nou uiteindelijk een moodboard maakt.

Wat Is Een Moodboard?

Wat is nou precies een moodboard eigenlijk? En waarom maken mensen nou een moodboard?  Waarvoor gebruik je ze?

Moodboards hebben een duidelijke doel waarvoor ze gebruikt worden, daarnaast zijn er vele voordelen te behalen als je een moodboard gebruikt vanaf het moment dat je een project start. Het is een middel om visueel te communiceren met iedereen die betrokken is bij het project.

Wat Is Het Doel Van Een Moodboard?

Het doel van een moodboard gebruiken. Is het zorgen voor de juiste communicatie tussen klanten en jouw bedrijf en je teamleden of voor jouw persoonlijke projecten.

Door te gebruiken van visuele uitleg in vorm van visuele componenten, zoals afbeeldingen, materialen en zelfs filmpjes, dat allemaal om je visie te verduidelijken voor jou en of je klant.
Natuurlijk ook hoe het eind resultaat er ongeveer uit zal zien.

Voordelen Van Gebruik Maken Van Een Moodboard

Er zijn vele voordelen te behalen voor je project of dat nou voor interieur design, Concurrentieanalyse of over jezelf is, dat maakt niet uit.
Hieronder noem ik een 4 voorbeelden van voordelen van het gebruiken van een moodboard.

1. Het helpen met het maken van een sterke basis

Zodra het eerste project is gestart. Helpt het maken van een moodboard je om een basisprincipes op te bouwen van hoe het eindresultaat eruit zou kunnen zien.

Hoewel velen mensen moodboard direct associëren met dat het alleen gebruikt wordt voor inspiratie of creatieve projecten. Kunnen ze ook bijvoorbeeld worden gebruikt bij concurrentieanalyse.

Soms is het zelfs nuttig om enkele moodboards te maken die verschillende elementen van het project benadrukken, zodat je een holistisch, visueel landschap kunt bieden voordat je begint.

2. De visie verduidelijken

Hoewel je jouw project pas bent begonnen met een duidelijk visie in je achterhoofd (zoals het vaak het geval is) kan dit snel verdwijnen, doordat je vele aandacht en energie geeft aan vele verschillende taken, als bijvoorbeeld van het aansturen van je teamleden of andere taken.

De oorspronkelijke bedoeling en het doel van je project van waarom je bent begonnen is opeens verdwenen. Het hebben van een moodboard herinnert je aan het oorspronkelijke doel. Door regelmatig naar je moodboard te kijken, kan het je ook helpen om alle microbeslissingen die je neemt naar het hoofddoel te verlichten.

3. Ze vergemakkelijken de samenwerking

Het bekende spreekwoord “Een foto zegt meer dan duizend woorden” is uiterst relevant als het gaat over moodboards. Soms, hoewel je kunt proberen uit te leggen met worden, hoe je een ontwerp eruit wilt laten zien, of een concept kunt illustreren, is dat niet altijd het duidelijkste manier van communiceren.

De duidelijkste vorm is van verklaring is door te gebruiken van visuele voorbeelden, waarschijnlijk komt dat, doordat de meerderheid van de bevolking visueel dingen aanleert.

Gemakkelijke samenwerking hangt af van het feit dat een team het doel begrijpt en een duidelijke begrip heeft van wat van hen wordt verwacht. De moodboards helpen dit doel te bereiken.

4. Betrekken klanten vanaf het begin bij het proces

Als je een opdracht voor een project hebt gekregen, wilt u ervoor zorgen dat jouw klant zo vroeg mogelijk duidelijk op de hoogte wordt gebracht van jouw ideeën, zodat  je kunt voorkomen  dat je dezelfde taken opnieuw moet doen.

Hoewel je je concepten tijdens een vergadering mondeling kunt communiceren, is de duidelijkste manier om je ideeën te geven door ze visueel aan je klant te laten zien. Je kunt ook verschillende modellen maken om ze varianten te geven en om uit te kiezen.

Moodboard Maken

Je eigen moodboard maken. Daarbij komt wel wat kijken. Uiteindelijk gaat het erom welke methode het beste bij jou past. Misschien heb je zelf een andere manier op hoe jij het liefst je eigen moodboard maakt.

Zo kan je gebruik maken van vele verschillende (fysieke)materialen. Maar ook kan je ze maken online op verschillende websites daarnaast zijn er ook speciale apps te downloaden in jouw appstore van je smartphone, mocht je dat handiger vinden.

Moodboards In Verschillende Materialen

Een moodboard gemaakt van foamboard.

Moodboards kunnen gemaakt worden van verschillende materialen. Daarnaast kan je ook je eigen moodboard online met de computer of met een gedownloade app van de appstore van jouw mobiel zelf maken.

Een moodboard kan worden gebaseerd op een onderwerp of op elke materiaal die je willekeurig kiest. Sommige vinden dat een traditioneel moodboard is gemaakt van foamboard. Andere mensen vinden het weer handig om het op een prikbord te doen, zodat je jouw gekozen materialen en uitknipsels kan verschuiven.

Daarnaast kan het ook online op allerlei websites of apps op de smartphone die je kunt downloaden in jouw appstore.

Moodboard Online

Je kan natuurlijk ook je eigen moodboard online op een website maken. Ik zal je een paar voorbeelden geven.
Zo heb je bijvoorbeeld Pinterest.com of Canva.com beide zijn gratis te gebruiken.

Er zijn natuurlijk meerdere aanbieders op de markt. Voor meer websites kan je het beste zelf even zoeken op Google of een andere zoekmachine naar wens.

Moodboard App

Verschillende apps te gebruiken voor moodboards te digitaal te maken op smartphone.

Wat? kan dat ook? Er zijn ook apps beschikbaar in jouw appstore van je smartphone. Er zijn verschillende apps voor IOS of Android. Zoek in jouw appstore naar moodboard.

Mocht je niet veel vinden, dan kan je ook gebruik maken van een andere zoekwoord. Misschien staan ze juist onder het zoekwoord Collage. Zo heb je bijvoorbeeld voor de Android de app: Foto Collage Maker by InShot Inc.
Of de mobiele versie van Pinterest. En zelfs Canva.com heeft hun eigen app.

Moodboard Verschillende Doeleinden

Moodboards hebben ongelimiteerde doeleindes, eigenlijk kan je het bijna overal voor gebruiken, maar toch vaak wordt het geassocieerd met dat het alleen voor designers / interieur ontwerpers zijn bedoel.

Zo kan je bijvoorbeeld ook gebruik maken van een moodboards bij concurrentieanalyse en natuurlijk nog vele andere doeleindes, wat je maar kan bedenken.

Loes

Loes is schrijfster voor decoratieblog.nl. Ze houdt je op de hoogte van de allerlaatste trends van wonen, groen en styling. Zowel interieur en architectuur inspiratie uit Nederland, maar ook daar buiten.